Blog galerie de artă ArtSpace.ro
Respect pentru artă

Arhiva mesaje pentru categoria ‘Promo’

Capatina, Marina

Publicat de artex la 10 - August - 2009

MARINA CAPAŢÎNA (n. 31 decembrie 1983, Chişinău, Republica Moldova) este un pictor şi desenator român, originar din Republica Moldova, stabilită în România.

A absolvit în 2008 Universitatea de Arte Plastice, specializarea pictură de şevalet, Bucureşti. A studiat pictura cu Lector Univ. Dr. Marcel Bunea.

BIOGRAFIE

maternitate-412x360 Capatina, MarinaMarina Capaţîna (n. 1983, Chişinău) este un pictor şi desenator român. S-a născut pe 31 decembrie 1983, în oraşul Chişinău. Şi-a petrecut copilăria în oraşul natal, unde a studiat pictura la Şcoala de Arte Plastice “Sciuseva” şi Liceul Republican de Arte Plastice “Igor Vieru”.

Din copilărie arată o deosebită [...]

(continuare articol la Marina Capatina)

Masaccio

Publicat de artex la 7 - August - 2009

MASACCIO (Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai, 21 decembrie 1401 - iunie 1428) este primul pictor care face un insemnat pas inainte in rezolvarea problemelor ce stau in fata picturii.

Izgonirea din Rai, MasaccioMasaccio este un reprezentant de seama al Picturii Quattrocento si al Scolii Florentine.

El reuseste sa foloseasca perspectiva, in special cea geometrica sau lineara, slujindu-se de elementele de arhitectura vazute in spatiu. In conformitate cu dorinta de realizare a perspectivei, el isi plaseaza scenele intr-un peisaj citadin, mai rar direct in natura.

Cu ajutorul numeroaselor constructii [...]

(continuare articol la Masaccio)

Giotto di Bondone

Publicat de artex la 24 - Iulie - 2009

GIOTTO DI BONDONE (cca. 1266 - 8 ianuarie 1337), a fost un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne.

Giotto este un reprezentant al Prerenasterii (secolul al XIV-lea).

VIATA SI OPERA

Sfantul Petru 1290, GiottoPersonalitate multilaterala, florentinul Giotto a fost pictor, arhitect si sculptor. Considerat parintele picturii moderne, Giotto face ruptura definitiva de traditia bizantina. S-a bucurat de un binemeritat renume, avand o mare influenta asupra contemporanilor (numerosii sai elevi si adepti s-au numit giottisti, dar acestia s-au deosebit [...]

(continuare articol la Giotto di Bondone)

Prerenasterea - Dezvoltarea arhitecturii

Publicat de artex la 24 - Iulie - 2009

RENASTEREA IN ITALIA

Periodizare

  • Pregatirea Renasterii – Prerenasterea (secolul al XIV-lea)
  • Renasterea timpurie – Quattrocento (secolul al XV-lea)
  • Renasterea de apogeu – Cinquecento (prima jumatate a secolului al XVI-lea)
  • Renasterea tarzie – Cinquecento (a doua jumatate a secolului al XVI-lea) desfasurandu-se uneori in paralel cu Manierismul

PRERENASTEREA (secolul XIII- XIV)

Dezvoltarea arhitecturii

Primaria din SiennaIn perioada de tranzitie a Prerenasterii se inregistreaza o incalecare a stilurilor, coexistand in paralel elemente ale goticului peste care se suprapun cele noi, renascentiste. Acest lucru este posibil in Italia, mult mai de timpuriu decat in alte zone ale Europei, datorita faptului ca aceasta tara a manifestat mari rezerve fata de gotic [...]

(continuare articol la Prerenasterea - Dezvoltarea arhitecturii)

Brunelleschi, Filippo

Publicat de artex la 24 - Iulie - 2009

FILLIPO BRUNELLESCHI (Filippo di Ser Brunellesco Lippi), (1377 - 1446) este arhitect, pictor şi sculptor florentin din QUATTROCENTO.

BrunelleschiFilippo Brunelleschi este una dintre cele mai importante personalitati din secolul al XV-lea.

Artist de tranzitie, care face trecerea la spiritul renascentist, Brunelleschi s-a bucurat de o solida educatie medievala. Personalitate complexa, cu toata educatia sa, are o mare deschidere spre nou.

Cea mai importanta lucrare, prin care si-a pus amprenta [...]

(continuare articol la Brunelleschi, Filippo)